Sziasztok!
A téli idő beköszöntével jól esik meginni egy-egy bögre forró italt, és mi is lehetne más amit ilyenkor fogyasztunk, mint a forralt bor, mely fahéjas ízével már a közelgő karácsonyra emlékeztet. Ki-ki saját ízlése szerint készíti, én most megosztom veletek saját receptem. Óvatosan kell vele bánni, mert itatja magát, aztán hamar megárthat, ezért hogy még könnyedebb legyen én egy kis teával (1/3 tea 2/3 bor arányban) szoktam lazítani. A tea ízléstől függ, leginkább a fahéjas szilvát javasolnám. Még egy pár szót a borválasztásról. Fehér vagy vörös borból is készülhet, de minden esetben azt javasolnám, hogy mindenki olyan borból készítse amit önnön magában is szívesen elfogyasztana, hisz csak jó alapanyagból lesz jó végeredmény. De ebben az esetben, mivel fűszerezni fogjuk, a kicsit silányabb minőségű borból sem lesz rossza a végeredmény, de semmit ne bízzunk a véletlenre! Személy szerint a Nagy-Szögedi pincészetet ajánlom, melyet megtaláltok a Görömbölyi pincesor 9 szám alatt, és akkor garantál a siker! :)
Hozzávalók:
2 l bor
1 l tea ízlés szerint elkészítve
1 rúd fahéj
5-6 szem szegfűszeg
4-5 szem boróka bogyó
1 csipet szerecsendió
1 csipet gyömbér
2 ek méz
fél citrom szeletelve
(esetleg cukor)
Elkészítés:
A hozzávalókat beletesszük egy nagy fazékba és lassú tűzön összemelegítjük. Fontos, hogy ne forraljuk fel!
Tipp: Készítsük el előző este, majd másnap melegítsük többször át. Minél többet áll és melegedik, annál jobban kiadja az ízét mind a bornak mint a fűszereknek!
Tea helyett használhatunk almalevet is, de feldobhatjuk akár gyümölcsökkel is (és itt ne csak almára és narancsra gondoljuk, lehet akár szedret vagy cseresznyét is beletenni)
Fogyasszátok egészséggel!
2015. október 31., szombat
2015. október 30., péntek
Költözés!
Sziasztok!
Az oldal ide került költöztetésre! A célkitűzés, hogy süteményekről és ételekről írjak nektek maradt, csak a helyszín változott kicsit! Hamarosan jövök! Addig is:
Jó böngészést!
Az oldal ide került költöztetésre! A célkitűzés, hogy süteményekről és ételekről írjak nektek maradt, csak a helyszín változott kicsit! Hamarosan jövök! Addig is:
Jó böngészést!
Pite tészta avagy habos mákos
Sziasztok!
A mai téma a klasszikus angol pite tésztája, melyet
természetesen nem csak annak lehet felhasználni. Én ezt a tésztát választottam
a habos mákos süteményem elkészítéséhez. Vannak olyan napjai az embernek,
amikor semmi nem jön össze, na a tegnapi napom pont ilyen volt. A süti finom
lett, de nem szép. Az angol pite kb. annyiban tér el a már korábban emlegetett
zsíros tésztától, hogy vaj van benne mint zsiradék. Lássuk a receptet:
Tészta:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojássárgája
0,5 csomag sütőpor
2 ek tej
Töltelék:
30 dkg darált mák
30 dkg reszelt alma
10 dkg cukor
1 citrom héja
3 dl tej
mazsola
Tetejére
4 tojás fehérje
3 ek porcukor
A kenéshez tészta
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük,
majd hozzá dolgozzuk a vajat. Amikor elkeveredett akkor hozzádolgozzuk a
tojást, majd ha szükséges akkor a tejet. Könnyen gyúrható lágy tésztát kell
kapjuk, és igyekezzünk vele gyorsan dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg
nagyon. A kész tésztát folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük, míg elkészül a
mák.
A töltelék hozzávalóit egy lábasba
tesszük és megfőzzük. Az alma azért kell bele, hogy lazítsa a mákot, az íze
szinte teljesen eltűnik.
A tésztát lisztezett deszkán
kinyújtjuk, majd kizsírozott kilisztezett tepsibe helyezzük. Megkenjük
baracklekvárral, majd erre kerül a mákos töltelék. A netán aggodalmaink
lennének, hogy elázna a tészta, szórhatunk erre is egy kis búzadarát. A tojások
fehérjét gőz fölött kemény habbá verjük a porcukorral, majd a mákos réteg
tetejére tesszük. Közepes hőfokon kb 40 percig sütjük.
Az enyém tipikusan ronda, de finom! J
Jó étvágyat!
Majonéz
Sziasztok!
A rakott tésztánál emlegettem a francia salátát, és ha már így eszembe jutott gondoltam csinálok is egy adagot. Igazán ebben a bejegyzésben nem is maga a saláta a lényeg, hanem a majonéz. Az emberek nagy része a boltban vásárolja a különböző márkájúakat, de én sokkal jobban szeretem a házit (lehet azért, mert szinte mindig ezt ettem). Az előállításához sem különleges eszközre, se speciális alapanyagra nincs szükség vagy bot mixerrel, vagy turmixgéppel készítem. Elsőre a bot mixert javaslom, mert jobban látszik, mennyi olaj kell még hozzá. Íme a recept:
Hozzávalók:
1 tojás
1kk mustár
1 kis fehér bors (de tökéletesen megteszi a fekete is, csak esztétikai szempont)
1 kis só
1 csipet cukor
1 pár csepp citromlé
olaj amennyit felvesz
Elkészítés:
A hozzávalókat az olaj kivételével egy tálba tesszük és a turmixszal, vagy a bot mixerrel elkezdjük habosítani. Vékony sugárban, lassanként adjuk hozzá az olajt addig, amíg sűrű állagú nem lesz. Arra ügyeljünk, hogy egyszerre ne kerüljön bele sok olaj és jól keverjük bele. Közben kóstoljuk meg kell-e még bele valamilyen fűszer. 3-4 perc és már ehetjük is a friss majonézt (mindenféle tartósítószer nélkül), a saját ízlésünknek megfelelően. Kikeverhetjük kézzel is, de ahhoz elég nagy karizom kell, bár egy ekkora kalóriatartalmú étel elfogyasztása előtt kell a mozgás. :)
.jpg)
Tipp: Diétásabb napjaimon könnyített majonézzel készítem az ilyen salátákat. Annak a receptje annyi, hogy a tejfölbe keverjük a fűszereket, így nem lesz benne sem tojás sem nagy mennyiségű olaj ezért kalória tartalma jóval alacsonyabb, de az íze majdnem olyan, mint ha tatármártással készíteném.
Jó étvágyat!
Rakott tészta
Hello világ!
Minden háztartásban jelen van a megmarad kaja problémája, így nálunk is előfordul, hogy sok lett a pörkölt vagy a sült hús. Mivel 3-nál többször nem nagyon kíván az ember enni egy adott ételből így két választás marad: vagy lefagyasztjuk, vagy újragondoljuk. Egy ilyen újrahasznosítási ötlet nálunk a rakott tészta, amit gyakorlatilag bármilyen sült hússal vagy akár pörkölttel is el lehet készíteni, de volt már rá példa, hogy francia salátát tettem bele. Az alap ötletet egy adag megmaradt milánói makaróni adta, majd később megmaradt pörköl vagy sült csirkemell. Dúsíthatjuk zöldségekkel is az ételt, akár megmaradt párolt zöldséggel, vagy konzervekkel, bármit beletehetünk, amit otthon találunk, és úgy gondoljuk menni fog hozzá. Lássuk az egyszerű receptet!
Hozzávalók:
1 csomag spagetti tészta (de lehet penne is, kb. bármi ami van )
1 nagy doboz tejföl
maradék sült húsok/pörkölt
(zöldség)
reszelt sajt
Elkészítés:
A tésztát lobogó sós vízben megfőzzük és leszűrjük. A tejfölt ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával, oreganoval (nyilván az alapanyagokhoz illően, de ha pörköltből készítjük, akkor ahhoz jóval kevesebb fűszer kell). Bátran fűszerezzük, hisz a tészta felveszi. A húsokat vagy kis kockára vágjuk, vagy robotgéppel összepépesítjük.
.jpg)
Én most gépsonkából és főtt húsból készítettem, amit kis kockára vágtam. Összekeverjük a húst a fűszeres tejföllel (a zöldségekkel), majd a tésztával, és egy tepsibe öntjük. Meghintjük reszelt sajttal és a sütőben rápirítjuk a sajtot és már ehetjük is.

Tipp: Egy kis kockára vágott és saját zsírján megpirított bacont szórva a tetejére még ízletesebb ételt kapunk. A tejfölbe keverhetünk tömlős sajtot, ami szintén nagyon feldobja.
Alternatívák:
Diétás ételként elhagyhatjuk a tésztát belőle, úgy is nagyon finom.
Köretként vagy vega ételként a zöldségek tejfölös szószban sajttal megsütve is nagyon ízletesek.
Jó étvágyat!
Zsíros tészta avagy meggyes rácsos
Sziasztok!
Ismét egy nagyon alap tésztával jelentkezem, amely nem más, mint dédanyáink zsíros tésztája, ami sok sütemény alapja, mondhatni a magyarok pitéje. Ez az a sütemény, amely hamar elkészül és hozzávalói is mindig megtalálhatók egy háztartásban. Szezonális gyümölcsökkel kombinálva, mindig ízletes finomságok készíthetünk pillanatok alatt. Megszórhatjuk meggyel, reszelt almával, de akár lekvárral is megkenhetjük, vagy dióval, mákkal töltve kis kifliket készíthetünk. A sós süteményeket kedvelők számára is van egy jó hírem! Mint a kelt tésztát ebből is varázsolhatunk sós finomságokat, például juhtúróval töltött kis kosárkákat. A variációknak csak a képzelet szab határt. Az én választásom most a meggyes rácsora esett, mert a férjem nagyon szereti és vendégségbe készülve a házigazda is megjegyezte, milyen régen is evett igazán jó meggyes pitét.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg cukor
0.5 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 db tojás
2 ek tejföl
13 dkg disznózsír
2 marék búzadara
ízlés szerint magozott meggy
Elkészítés:
A lisztet összekeverem a cukrokkal egy csipet sóval és a sütőporral majd beledolgozom a zsírt. Amikor ez megvan a lisztes elegye közepébe mélyedést csinálok és beleteszem a tojást és a tejfölt. A közepétől kevergetve szépen összedolgozom. Ha túl keménynek éreznénk a tésztát további tejföl hozzáadásával lágyíthatunk rajta, addig dolgozzuk míg egy közepes keménységű tésztát nem kapunk.
Ha ezzel megvagyunk, egy tepsit kizsírozunk és lisztezünk, majd a tészta 2/3-át lisztezett nyújtódeszkán a tepsi méretére nyújtjuk. A tetejét meghintjük egy kis lisztel, majd a nyújtófára lazán feltekerjük, hogy könnyedén bele tudjuk helyezni a tepsibe. Az ujjainkkal a tésztát elegyengetjük, majd megszórjuk búzadarával (azért, mert ez felszívja a gyümölcsből kifolyó nedvességet és így nem ázik el a tészta alja), majd rászórjuk a meggyet. Ha nagyon leveses a gyümölcs, amit rá szeretnénk rakni érdemes a tésztát előtte „vakon” megsütni, ami az jelenti, hogy a kinyújtott tésztára hőálló alufóliát teszünk majd ráöntünk száraz babot és így sütjük 10-15 percig közepes hőfokon. Ez is azt a célt szolgálja, hogy a nedvesség ne áztassa át a tészta alját és az is megsüljön. Az így kapott tésztára kell ráhelyezni a gyümölcsöt, majd a maradék tésztából hosszú csíkokat gyúrunk, és keresztben rárakjuk a tetejére, majd sütőben arany barnára sütjük. Sütési ideje függ a sütőtől, a feltéttől valamint attól, hogy vakon sütöttük-e a lapot. Nyilván utóbbi esetben kevesebb ideig kell sütni, felső sütéssel. Mivel a tészta nem túl vastag nem kell neki sok idő.
A kész sütit felszeljük és porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat és jó sütést!
Ui.: Képet sajnos most nem tudok mellékelni, mert mire-e bejegyzés megszületett a süteménynek már hűlt helye volt :)
Kelt tészta avagy kakaós csiga
Sziasztok!
A mai csoda az alapokat követve a kelt tészta, mely nagyon sokrétűen felhasználható. Volt a hűtőben egy élesztő, aminek rövid időn belül lejár a szavatossága, ezért mielőbb fel kellett használnom. Nekiálltam kutatni, mit is készítsek és amikor szembejött a kakaós csiga receptje eszembe jutott milyen régen is ettem. Remek étel akár reggelire egy jó pohár tejjel, vagy napközben, ha nem jut idő rendesen enni, ezt fogja az ember és már mehet is.
Az alap recept:
60 dkg liszt
20 dkg cukor
10 dkg vaj
1 tojás
1 élesztő
2 dl tej
egy csipet só
Elkészítés:
Az élesztőt a tejben megfuttatjuk egy csipet cukorral. A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük, majd beledolgozzuk a vajat. Hozzágyúrjuk a tojást és az élesztős tejet, és addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Ezt az összeállt lágy, de könnyű tésztát lefedjük egy tiszta konyharuhával és meleg helyen fél órán át kelesztjük, ezalatt a duplájára nő.

A kelt tésztát aztán tetszés szerint ízesíthetjük, kinyújtva megkenjük vajjal és cukrozott kakaóval meghintve felcsavarva csinálhatunk belőle kakaós csigát, vagy fahéjjal megszórva fahéjas csigát. De ebből a tésztából lehet briós, vagy akár némi fahéjjal citromhéjjal és mazsolával fonott kalács is. Nem csak édes de sós finomságok alapja is, kapros túróval töltve sós batyut, virslis tésztát. A variációknak csak a képzelet szab határt!



Jó étvágyat!
Dubarry szelet
Sziasztok!
Csak azért, hogy ne mindig a sütésről és az édességről legyen szó most egy remek fogást mutatotk be. Minden nagy séf azt mondja, szezonális zöldségekkel dolgozzunk. Általában idény jelleggel olcsóbbak, de ezt egyre kevésbé tapasztaljuk. A karfiol most mondhatni szezonális zöldség, ezért esett erre a választásom. Receptválasztásom pedig azért a dubarry szerelt, hogy szegény karfiolból ne mindig rántott karfiol, vagy neagyisten rakott karfiol legyen. Meg hát ugye nehéz rostban gazdag étrendet folytatni, főleg akkor, ha az ember húsimádó, vagy ha a gyerek netán nem nagyon szereti a zöldségeket. Ezt a receptet elsősorban neki ajánlom, de természetesen mindenki próbálja ki, mert nagyon ízletes és tápláló.
Lássuk a receptet!
Hozzávalók:
1,5 kg sertés karaj (de lehet comb vagy akár csirkemell is)
1 kis fej karfiol
1 nagyobb fej hagyma
2 ek liszt
2 ek vaj
só
bors
szerecsendió
5-10 dkg reszelt sajt (az már ízlés kérdése, hogy trappista vagy másfajta)
Az elkészítés pedig a következő:
A karfiolt rózsáira szedem majd lobogó sós vízben puhára főzöm. Ha kihűlt még kisebb darabokra szedem.
A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, majd ízlés szerint fűszerezzük. A klopfoláshoz egy ötlet: vágjunk egy nagyobb darab folpackot és közte klopfoljuk ki a húst, így nem fognak a kis cafatok mindenfelé repülni és kicsit kevesebb kosszal jár.

A befűszerezett hús egy serpenyőben pirosra sütöm, majd egy nagy tepsibe fektetem őket.

A hagymát nagyom apró kockára vágom, majd 2 evőkanál VAJon (nem margarin, nem rama hanem márkázott van) üvegesre párolom (imádom a vajon párolt hagyma illatát, az valami mesés), majd beleteszem a lisztet és folyamatos kevergetés mellett arany barnára pirítom. Ha megpirult kb 3-4 dl tejjel felöntöm és állandó kevergetés közben mártás sűrűségűre főzöm, közben sóval borssal és szerecsendióval ízesítem.
A kész mártást ráöntöm a karfiolra és jól elkeverem. Ezt a karfiolos egyveleget ráöntöm a húsokra és megszórom reszelt sajttal.
.jpg)
Eredetileg csak a húsokra kell ráhalmozni a mártást, de én szeretem plusz köretként a plusz karfiolt.
Ezt a szépséget betoljuk a sütőbe és rápirítjuk a sajtot.
Általában rizzsel tálalom, de a köret már szabadon választható!
És íme a kész étel:

Jó étvágyat! :)
Nyújtható fondant
Üdv ismét!
Ha az alapokat boncolgatjuk, akkor nem maradhat ki a fondat sem. Gyakran néztem a tévében a Torták Ásza című műsort, csodálattal töltött el milyen mesés dolgokat lehet ebből az anyagból készíteni, de a boltokban nem láttam ilyet, hisz nagyon kis városban laktam, ahol még néha alap dolgokat sem tudtam beszerezni, nem hogy fondant. Egyik hajnalon megkattantam (ahogy a férjem szokta mondani) és mignont sütöttem, amely bevonatához fondán kell (nem összetévesztendő a kettő, a fondán nem nyújtható és formázható, csak sütik, pl eszterházy torta és puncs torta bevonására alkalmas) feldobta a youtube a gyúrható fondant videóját. Nagy lelkesen neki is estem a megnézéshez, ami után tudatosult bennem, hogy ez így nem is olyan nehéz és nem is kell hozzá drága vagy különleges alapanyag sem. Így másnak nekiveselkedtem és el is készítettem. Mivel nagyon izgatta a fantáziámat a használat, kapóra jött a szüleim házassági évfordulója amire tortát sütöttem és már ki is próbálhattam. Nagyon jól tudtam vele dolgozni, bár az első bevonatom nagyon vékony lett. Következő alkalommal jobb és jobb lett. Annyi tippet még adnék hozzá, hogy ha szakad akkor még porcukor kell hozzá, ha pedig törik akkor még egy kis vaj. Kukoricakeményítő híján vanília pudingot használtam a tapadás elkerülésére, lévén az is az csak egy kis aromával. Nagyon sokáig eláll a hűtőben, így színes fondant mindíg van itthon ha kell valamire egy kis extra díszítés. Az egyik kis fondant nem lett jól becsomagolva és nagyon megkeményedett. Féltem, hogy mehet is a kukába, de nem! Van remény és megmenthető. Annyit kell vele csinálni, hogy vajas kézzel kis darabokban át kell gyúrni. Érdemes többször kinyújtani keményítő nélkül, csak azért, hogy az összeállt cukordarabkák szétporladjanak.
A recept és a videó megtalálható itt:
https://www.youtube.com/watch?v=KuUCtpLQxKA
Egy-két kép a vele készült tortákról:



Piskóta
Szép napot!
Nyílván alap a piskóta és mindenki tudja hogyan is kell azt. Vagy mégsem? Mindenkinek meg van a maga technikája és megosztom veletek az enyémet. Mit minden lány anyukámtól tanultam a piskóta sütését, de valahogy neki mindi összeesett az enyém meg sosem. Többször figyeltem, mi lehet az amit másként csinálok, hisz az alapanyagra és a sütőre nem lehetett fogni.
Az egyik nyitja a dolognak szerintem az, hogy nem kell bele sok sütőpor.
A másik trükköm az az, hogy nem keverem az összes lisztet a tojás sárgájába, egy részét a felvert tojásfehérjére rakom. Így nem lesz túl kemény a sárgája és kevésbé töröm össze a habot. A másik dolog, hogy gyorsan kell vele dolgozni, nem szabad agyon putyulgatni, sőtt az sem baj, ha nem tökéletes az elegy.
A többi már a sütőn múlik. Fontos ismernünk a sütőnket, mert anélkül nem tudjuk nyitogatás nélkül megsütni a piskótát.
Ezzel kész is a tökéletes piskóta!
Nektek milyen praktikáitok vannak?
És végül de nem utolsó sorban egy könnyed vizes csokis piskóta recept:
Hozzávalók:
6 tojás
5 ek liszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
6 ek cukor
6 ek víz
1 csomag vaníliás cukor
1/4 csomag sütőpor
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk, ügyelve arra, hogy ne kerüljön a fehérjébe sárgája. A tojások fehérjét verjük kemény, majd ha kész szórjunk a tetejére két ek lisztet. A sárgáját a cukrokkal és a sütőporral kezdjük el felverni, majd adagoljuk hozzá a vizet. Keverjük a sárgájához a maradék 3 ek lisztet és a kakaóport majd, amikor már nagyjából elkeveredett, akkor szépen forgassuk bele a felvert tojásfehérjébe. sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.