A madártej egy klasszikus desszert, amit mindenki kedvel. Minden más országban ahol ezt ismerik úszó szigeteknek (vagy hasonlóan nevezik), nem tudom nálunk hol csúszott el a dolog... A minap láttam egy receptet, ahol karamell kosárban volt a desszert beletéve. Ez annyira felcsigázott, hogy meg is kellett csinálnom. A kihívást a karamell jelentette, harmadik próbálkozásomra sikerült is (mindez került legalább 70 dkg cukromba, de egye fene). (Az eredeti videó itt: https://www.facebook.com/ChefClub.tv/videos/1749067101784562/ ) A karamell kosár elhagyható, csak díszítő elem, de vendégségnél roppant menő, viszont előtt nem nagyon készíthető el.

150 g kristálycukor és sok sok türelem
olaj
Hozzávalók (madártej):
5 tojás
cukor ízlés szerint
6 dl tej
Elkészítés (karamell):
A cukrot egy lábasban feltesszük nagyon lassú tűzön olvadni és nem nagyon piszkáljuk, csak kicsit az edényt forgatgatjuk. Addig egy masszívabb műanyag tál hátulját megkenjük olajjal (az üveg tál nem volt jó, nem tudtam levenni róla). Amikor már sötét barnás a karamell levesszük a tűzről és hagyjuk visszahűlni. Elég sokáig, hogy utána szép lassan csordogáljon le a kanálról (Ha túlhűlne visszatesszük kicsit a tűzre), és szépen rácsurgatjuk a tálra. Hagyjuk jól kihűlni, majd gyengéd mozdulattal levesszük és tányérra tesszük.
Elkészítés (madártej)
Először az angol krémet kell elkészíteni. A tejet feltesszük melegedni, közben az 5 tojás sárgáját cukorral szép habosra keverjük. Lassanként hozzá keverjük a tojásokhoz a meleg tejet (hogy kiegyenlítődjön a hő, mert ha belezuttyantanánk a forró tejbe rántotta lenne csak), majd az egészet vissza öntjük a tejes fazékba és állandó kevergetés mellett lassú tűzön felforraljuk. (szigorúan csak egy buggyanásig). Ha kész hagyjuk kihűlni. Ne ijedjünk meg nem lesz egy nagyon sűrű krém
Míg a krém pihen addig elkészülhet a hab. Két módot írok le most, mindenki eldöntheti melyiket választja. Az alap, hogy a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáteszünk egy kevés cukrot és azzal még verjük egy kicsit. Közben egy széles fazékban vizet forralunk, amikor forr a víz nedves kanállal szaggatunk bele a fehérjéből, és fél fél percig főzzük oldalanként (arra figyeljünk szaggatásnál, hogy a habok megnőnek és amikor kivisszük kicsit össze is esik), aztán tálakba szedjük őket.
A másik variáció (amit a karamelltálba is tettem), hogy a fehérjét egy üveg tálba felverjük kemény habbá, majd egy kevés cukorra még tovább verjük. Amikor kész betesszük a mikróba 1,5-2 percre erősségtől függően, és kész is a hab. Vagy tálkákba szaggatjuk kanállal vagy egyben hagyjuk, beletesszük a kosárba, és a közepébe egy kicsi mélyedés vágunk, abba töltjük a hideg krémet. Arra figyeljünk, hogy az egészben hagyott kosaras dolognál hamar fogyasszuk is el. Az asztal közepére téve jó kis harc a nasiért :)
A habokat felöntjük a kihűlt krémmel, jól behűtve tálaljuk. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése