Sziasztok!
Ahány ház annyi féle töltött káposzta. Ez a változat az, ahogy mi szeretjük, ahogy szeretett nagymamám készítette.
Hozzávalók:
2 közepes fej hagyma
60 dkg zsírosabb sertéshús
30 dkg rizs
só
bors
pirospaprika
2 evőkanás sűrített paradicsom
2 ek zsír
Elkészítés:
Egy jó nagy fazékban amibe belefér a káposzta vizet forralunk. Teszünk bele sót és egy kevés ecetet. A káposzta torzsáját kivágjuk és a lobogó vízbe tesszük. Folyamatosan szedjük le a leveleit, ami kész van hideg vízbe tesszük. A nagyobb leveleknek kivágjuk az erét és félbevágjuk. Addig ismételjük ameddig el nem fogy a káposzta. A nagyon apró leveleket amit nem lehet megtölteni azokat összevágjuk apró káposztának. Ha nem túl jó a káposzta akkor ebben a párolt állapotában érdemes lefagyasztani, utána sokkal kezelhetőbb lesz a káposzta.
A húst nagyon apró kockákra vágjuk (szigorúan nem daráljuk). A zsírosabb hús azért kell, hogy ízesebb legyen. A hagymát kis kockára vágjuk, zsíron üvegesre pirítjuk, a végén hozzá tesszük a paprikát sót és borsot. A rizst két -három léről átmossuk. A hagymás zsírt hozzá adjuk a húshoz, jól összekeverjük, majd hozzá adjuk a rizst is. Alaposan összekeverjük, kóstoljuk. Akkor jó ha sósnak és borsosnak érezzük.
Egy nagy fazekat kikenünk zsírral, majd rávágjuk az apró káposzta felét. A káposztát megtöltjük a töltelékkel. Minél kisebb annál jobb (az asszony ügyességét dicséri a kis káposzta). a kis levelet a bal tenyerünkre fektetjük teszünk bele egy kis tölteléket, majd felcsavarjuk a kisujjunk felé. A tetejét bedugdossuk ügyelve arra, hogy az illesztést tömjük először. Szépen sorba beletesszük a fazékba. A tetejét is megszórjuk az apró káposztával.
A káposztákat annyi vízzel öntjük fel, hogy jól ellepje, sózzuk borsozzuk egy kicsit és teszünk rá egy kisebb fedőt, hogy a káposzták főzés közben ne jöjjenek fel. Felfövéstől számított 25 percig főzzük. A sűrített paradicsomot összekeverjük 3-4 dl vízzel és ezt is ráöntjük a káposztára. Ezzel további tíz percig főzzük. Ezután a levet leöntjük róla, tálaláskor mellé kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése