2025. április 18., péntek

Töltött tyúk

 Sziasztok!

Húsvéti kedvenc ételem receptje következik. Igazi kuriózum, nehéz elkészíteni, sok gyakorlást igényel, de én egyszerűen imádom. Ha magát a tyúk nyúzást nem is, de a tölteléket próbáljátok ki, amikor töltött csirkecombot készítetek. Nagymamám csak a tölteléket jól kizsírozott, zsemlemorzsázott őzgerinc formában süti készre, ez a megoldás is nagyon finom.

Hozzávalók

1 jó öreg tyúk (élve)
25 főtt tojás
8 nyers tojás
füstölt paraszt sonka 
füstölt kolbász
petrezselyem zöld

bors
delikát
őrölt szegfűszeg
1 nagy ek liszt
6 szelet füstölt szalonna


Elkészítés:

A tyúkot levágjuk, a nyaka bőrénél betoljuk a bicikli pumpát és óvatosan felfújjuk, közben maszírozzuk, hogy felváljon a bőr, amikor kész elkötjük a nyakát. Leforrázzuk, óvatosan megkopasztjuk, gázrózsán kicsit megperzseljük. Levágjuk a fejét, a lábát, felnyitjuk a hasüreget, kiszedjük a belső tartalmat. Szépen a hártyák mentén elkezdjük kibontani a combot, amikor kifordult levágjuk. Ügyesek a késsel rácsapva elvágják a csont végét, gyengébbeknek lehet metszőollóval. Szépen a hátán és mellkasán végighaladunk, a szárnyat a tövénél óvatosan kivágjuk. Szebben nem tudom leírni, majd egyik éven készítek videót. Érdemes két embernek csinálni. 

Elkészítjük a tölteléket. A 25 főtt tojást megpucoljuk, felszeljük és egy nagy tálba tesszük. Hozzá adjuk a nyers tojásokat, az apróra vágott sonkát (ízlés szerint kb 10 dkg) és az apróra vágott kolbászt (kb fél szál), sót, borsot, delikátot és egy kevés szegfűszeget, valamint egy kevés finomra vágott petrezselyem zöldet. Óvatosan kézzel összekeverjük, hogy ne törjön össze a tojás. A tölteléknek kicsit sósnak kell lennie, mert a tojás még felszívja. Egy nagy fazékba (amibe belefér a tyúk) felteszünk vizet forrni. A tyúkbőrt a nyakánál összevarrjuk (szükség esetén az egyéb elszakadt helyeken), majd megtöltjük a töltelékkel és összevarrjuk. Laposra töltsük, mert össze fog ugrani. A forró vízbe tesszük és 10 percig főzzük. Közben egy tepsire teszünk 3 szelet szalonnát, erre fektetjük a főtt tyúkot, majd a tetejére tesszük a maradék szalonnát. A szárnya végét  és a lábát alufóliával betekerhetjük, hogy nem süljön túl. 160 fokos sütőben 1,5-2 órát sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni és utána szeletelhetjük. Jó étvágyat!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése