2016. november 4., péntek

Pozsonyi kifli

Sziasztok!

A pozsonyi kifli remek uzsonnára vagy tízóraira, könnyen kézbe fogható és laktató.  Hagyományosan mákkal vagy dióval töltjük, de lehet lekvárral vagy mogyorókrémmel is. Lássuk a receptet!

Hozzávalók(tészta):
1 kg liszt
1 rama
1 ek zsír
2 tojás
cukor
1 élesztő
1.5 dl tej
1 ek tejföl

Hozzávalók (mákos töltelék)
20 dkg darált mák
12 dkg porcukor
1 citrom héja
1,5 dl tej
mazsola

Hozzávalók (diós töltelék)
20 dkg darált dió
12 dkg porcukor
1 citrom héja
kevés tej

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, közben a lisztet a vajjal és a zsírral elmorzsoljuk, hozzákeverjük a cukrot a tojásokat a tejfölt és az élesztős tejet. Sima és könnyű tésztát dagasztunk belőle, majd meleg helyen 1 órát kelesztjük. Közben megcsináljuk a tölteléket. A diós esetében csak összekeverjük a dolgokat, arra ügyelve, hogy annyi tejet tegyünk hozzá amitől összeáll. A mákos töltelékhez a hozzávalókat tegyük bele a lábosba és főzzük össze.
A tésztát vegyük ketté és szép vékonyra nyújtsuk ki, vágjuk négyzet alakúra (a mérete attól függ, hogy mekkora kifliket szeretnénk). Az egyik sarkába teszünk tölteléket, majd feltekerjük. A kész kifliket megkenjük tojással, egy kicsit kelesztjük, majd 180 fokos sütőben készre sütjük. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése