2016. november 4., péntek

Rákóczi túrós

Sziasztok!

Kedvenc süteményem receptje következik, azt hinnénk bonyolult, nem kell félni tőle, egyszerű és nagyszerű sütemény bár nem a legolcsóbb, de megéri. Lássuk a receptet, mely egy gáztepsi sütire elég.

Hozzávalók(tészta):
1 rama
12,5 dkg cukor
37,5 dkg liszt
2 tojássárgája

Hozzávalók (túró):
50 dkg túró
15 dkg cukor
2 tojássárgája
búzadara

Hozzávalók (hab):
14 tojásfehérje
40 dkg cukor
1 dl víz

Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a ramaval, majd hozzáadjuk a cukrot és a tojások sárgáját. Gyorsan dolgozzunk vele, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe egy fél órára, majd nyújtsuk ki tepsi méretűre, szurkáljuk meg villával és előmelegített sütőben pár perc alatt elősütjük (csak annyira, hogy egybeálljon de még ne barnuljon meg). Míg sül a tészta addig a túrót a többi hozzávalóval keverjük össze. A tésztát kenjük meg barack lekvárral, majd tegyük rá a túrós masszát és tegyük vissza a sütőbe, majd süssük még egy keveset. Ha a túró megkötött akkor vegyük ki és hagyjuk kicsit hűlni.
25dkg cukrot tegyünk egy fazékba és adjunk hozzád 1 dl vizet. Addig forraljuk míg szirup nem lesz belőle, majd hagyjuk kicsit visszahűlni. A tojások fehérjét gőz felett elkezdjük kemény habbá verni, majd hozzáadjuk a 15 dkg cukrot valamint szépen hozzácsurgatjuk a cukorszirupot. Addig verjük míg szép fényes lesz.
Amikor kész a hab egyenletesen kenjük rá a tésztára és villával húzzunk rá hullámokat végül szitáljunk rá porcukrot (ettől lesz a teteje roppanós). Süssük addig míg meg nem barnul a teteje, majd hagyjuk a sütőben kihűlni. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése