A torták nálunk gyakoriak, és ezt a receptet már régóta nézegetem. Most eljött az alakalom, hogy meg is süssem. A torták királynőjének is nevezik, nem illő nagyon díszíteni. Most egyszerre sütöttem meg, de legközelebb az előírtak szerint három lapban sütöm. A recept írót ír, melyet hazánkban ritkán kapni, ezért egy kis trükköt alkalmaztam. A 2,5 dl tejbe tettem egy evőkanál citromlevet (nem kell félni nem lesz savanyú) és hagyjuk állni 15-20 percet. Lássuk hát a receptet:
Hozzávalók a laphoz:
300 g liszt
115 g puha vaj
2 tojás
30 dkg cukor
4 ek piros ételfesték
1 ek cukrozatlan kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
6 g só
5 g ecet
5 g szódabikarbóna
2,5 dl író
Hozzávalók a krémhez
250 g mascarpone
500 ml hulala
Elkészítés (lap):
A puha vajat egy kevés cukorral habosra verjük egy kézi robotgép segítségével, majd hozzáadjuk az egyik tojást, és tovább habosítjuk, ismét cukor jön bele, majd tojás és a maradék cukor, ha kellően felhabosítottuk. Ezután hozzáadjuk kanalanként az ételfestéket, a vanília kivonatot, és beleszitáljuk a kakaóport. Az írót elkeverjük a sóval, majd egy spatula segítségével kisebb adagokban a tojásos masszába forgatjuk, végül több részletben beleforgatjuk az átszitált lisztet is.A szódabikarbonát felpezsegtetjük az ecetben, majd elkeverjük a masszába.Három darab 18 centiméter átmérőjű kerek torta forma alját sütőpapírral kibélelünk, elosztjuk benne a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük kb. 25-30 perc alatt. A sütőből kivéve egy rövid ideig a formában hagyjuk hűlni, majd kivesszük, lehúzzuk az aljáról a papírt, és rácsra téve teljesen kihűtjük.Ha kihűltek, a tetejüket egyenesre vágjuk, az így leesett piskótát összemorzsoljuk, és eltesszük a díszítéshez.
Elkészítés krém:
A hulalát felverjük, majd hozzá keverjük a mascarponét. (Használhatjuk a már korábban említett házi mascarpone receptet, de megtölthetjük a hamis tiramisu receptben írt krémmel is.)
A lapokat és az oldalát is megkenjük krémmel, majd a morzsával díszítjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése