2016. július 4., hétfő

fokhagyma krémleves házi cipóban

Sziasztok!

Mindenki aki otthon sütöget egyszer eszébe jut, hogy kenyeret kellene sütni, de félünk belevágni. Merjünk kísérletezni! És ha már kenyérfélét süt az ember, akkor szívesen megtölti minden jóval, gyakran levessel. Azok a krémlevesek, melyhez kenyérkockát szoktunk enni, azokat egész bátran beletölthetjük cipóba. A kenyerem receptje dédanyámtól származik, próbáltam egyéb módon kovászt készíteni, de azon még dolgoznom kell. Lássuk hát a receptet.

Hozzávalók (cipó):
1 élesztő
1 kg liszt

cukor
langyos víz

Hozzávalók (leves)
1,5-2 fej fokhagyma
1 nagyobb fej vöröshagyma

bors
2 ek liszt
1 ek tejföl
2 dl tej

Elkészítés (cipó):
Előző este egy nagyobb tálba belemorzsolom az élesztőt adok hozzá fél dl langyos vizet és annyi lisztet, hogy egy sűrű állagú masszát kapjunk. Másnap a lisztbe belekeverjük a sót majd hozzáöntjük az előző este elkészített élesztőt, valamint annyi vizet, hogy keményebb tésztát kapjuk. (Akkor jó, ha fejjel lefelé fordítjuk a tésztát és egy kicsit nyúlik meg). Tiszta konyharuhával lefedjük és 1 órán át pihentetjük. Amikor megkelt tetszőleges méretű cipót készítünk belőle (4-5 db), és sütőpapírral bélelt lapos tepsire helyezzük őket, majd további fél órán át kelesztjük.1-1 cipó belsejébe tegyük a fokhagymát héjastól, akár kis fülét is csinálhatjuk neki, amit alufóliával kitámasztunk. Kicsit be is vághatjuk. Míg pihen forrósítsuk fel a sütőt a legnagyobb hőfokra, az aljába egy tepsibe tegyünk vizet. A cipót kenjük meg vízzel, majd magas hőfokon süssük 20 percig, aztán vegyük lejjebb a hőfokot és még kb. 40 percig süssük.  Amikor kivettük ismét kenjük meg vízzel, hogy ropogós legyen a héja. Ha kissé meghűlt vágjuk le a tetejét és vegyük ki a fokhagymát. 

Elkészítés (leves):
A fokhagymát nyomkodjuk az edénybe, adjuk hozzá a a kis kockákra vágott hagymát, kb 3-4 liter vízzel öntsük fel, sózzuk borsozzuk és főzzük meg. Míg fő a leves addig a lisztet csomómentesre keverjük el tejföllel és tejjel. Amikor a hagymák megfőttek botmixerrel turmixoljuk össze és öntsük hozzá a habarást, és folyamatos kevergetés közben forraljuk fel. A kibelezett cipót meleg sütőbe tegyük be míg kicsit megpirul (ha magunk készítjük, akkor ez a lépés elhagyható, hiszen a házi kenyér héja vastagabb nem ázik át). Ha kész tányérra tesszük, majd belemerjük a levest. Jó étvágyat!