2016. március 31., csütörtök

mandula sütemény avagy diócska

Sziasztok!

Nagy kedvencem ez a sütemény, de nagyon időigényes ezért ritkán készítem. Másik hátránya, hogy speciális sütőforma is kell hozzá, de megéri beruházni. Első körben 110 db-ot sütöttünk, és nem is maradt belőle. Magát a tésztát hamarabb ki lehet sütni, és a krémmel megtöltés után érdemes várni egy éjszakát, hogy megpuhuljon. Lássuk hát a receptet.
Ilyen forma szükséges

Hozzávalók (tészta):
30 dkg liszt
10 dkg dió
1 késhegynyi szódabikarbóna
15 dkg porcukor
1 kanál kakaó
20 dkg rama
1 ek zsír
2 tojás

Hozzávalók (krém):
2 cs vanília puding
8 dl tej
4 ek cukor
1 tojás
10 dkg rama
15 dkg porcukor
mandula aroma

Elkészítés (tészta):
A lisztet összedolgozzunk a ramával és a zsírra, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, a diót, a kakaót és a porcukrot, végül a két tojást. Lágy tésztát kell hogy kapjunk, a hűtőben pihentetjük. A dió sütőformákat kikenjük zsírral, majd belenyomkodjuk a masszát és 200 fokos sütőben pár perc alatt megsütjük, még melegen kiborítjuk a formából és addig folytatjuk a tészta formába nyomkodását és sütését míg el nem fogy a tészta. A formákat csak az első körben kell kizsírozni.
Elkészítés (krém):
A pudingot 8 dl tejjel és a cukorral, valamint a tojássárgájával sűrűre főzzük. A tojás fehérjét kemény habbá verjük és a még forró pudinghoz keverjük. Állandó kevergetés mellett kihűtjük. A ramat a porcukorral habosra keverjük és ízlés szerint belekeverjük a mandula aromát, végül a kihűlt főzött krémhez adjuk.
A féldió alakú tésztát megtöltögetjük a krémmel és össze illesztjük.
Jó étvágyat!



2016. március 29., kedd

sajttekercs

Sziasztok!

A húsvét elmaradhatatlan kelléke a sajttekercs, melyet eddig mindig az unokanővérem készített. Idén elhatároztam megcsinálom. Hozzá kell tennem, nem a legolcsóbb hidegtál fogások közé tartozik, de belefért. Ez egy hatalmas adag, de nagyon hamar elfogy.  A dolog titka a kemény trappista sajtban rejlik, tehát érdemes pár forinttal többet adni érte, mert ha lágy a sajt akkor nem lesz szépen szeletelhető. Lássuk a receptet, ez nekem két nagy rúd lett, érdemes az adagot megfelezni és kétszerre megcsinálni, mert könnyebb vele dolgozni.

Hozzávalók:
1 kg sajt
2 doboz natúr vajkrém
15 dkg gépsonka
5 főtt tojás sárgája
1 kis csokor petrezselyemzöld (lehetőleg friss)


Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, majd a sárgáját összekeverjük a vajkrémmel és kis kockára vágott sonkával és petrezselyemmel. A sajtot kisebb kockákra vágjuk, és gőz fölött megolvasztjuk, alufólián kb 2-3 mm vastag téglalapra nyújtjuk. Ehhez használhatunk folpackkal bevont sodrófát, de kézzel is dolgozhatunk. Megkenjük a vajkrémes keverékkel és mint a csigát szorosan feltekerjük. Az alufóliával becsomagoljuk és egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap felszeleteljük tetszőleges vastagságúra. Jó étvágyat!

2016. március 23., szerda

Kínai szezámmagos csípős csirke pirított tésztával

Sziasztok!

Elég sok gyors étel receptet osztottam meg veletek, itt a legújabb, melyet Bea barátnőmtől kaptam. Nekem nagy kedvencem az édes csípős íz, a pirított tésztáról nem is beszélve. Elkészíteni nem bonyolult, viszont egy kicsit időigényes. Mentségére szóljon, lehet egy kicsit előre dolgozni a dologban. Lássuk a receptet!

Hozzávalók (csirke)
40 dkg csirkemell
6 ek liszt
3 ek keményítő
1,5 tk sütőpor
1 ek olaj
1 tojás
1,2-1,5 dl víz
5 ek kechup
2-3 ek méz
1 tk erőspista
szezámmag
olaj a sütéshez

Hozzávalók (tészta):
1/2 csomag spagetti tészta
szójaszósz
2 répa
1 marék borsó
1/2 fej káposzta (kicsi)
hagyma

Elkészítés (csirke):
A csirkemellet darabokra vágom és befűszerezem. Egy nagyobb tálba beleteszem a lisztet, a keményítőt és a sütőport, amit elkeverek, majd hozzáadom a tojást és az olajat. Folyamatos kevergetés mellett adagolom hozzá a vizet, míg egy csomómentes, sűrű tésztát kapunk, majd beledobjuk a csirkemelleket. Egy másik tálban összekeverjük a mézet, kechupot, erőspistát és a szezámmagot, a fent leírt arányokat ízlés szerint változtathatjuk. A csirkedarabokat egyesével a forró olajban tesszük, és mindkét oldalát 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük. Az olajból kivéve beleforgatjuk a kechupos szószba.

Elkészítés (tészta):
A zöldségeket összevágjuk, arányuk és méretük tetszés szerint variálható. Valamelyik áruházban láttam készen kapható kínai mixet, ezt is használhatjuk, de rakhatunk bele bármit. A tésztát bő sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és félretesszük. A zöldségeket kevés olajon kevéske sóval (mert a szójaszósz is sós) pár perc alatt megpirítjuk, majd rátesszük a főtt tésztát valamint a szójaszószt és 1 dl vizet. Összepirítjuk, mikor a víz elpárolgott akkor kész. Jó étvágyat!

2016. március 17., csütörtök

Húsos szendvics

Sziasztok!

Ha sokat utazunk, vagy a gyerek minden nap szendvicset visz az iskolába, akkor előjön az a kérdés mit is kellene tenni bele, hogy jó is legyen, finom is legyen. Emlékszem gyerekkoromban mennyire nem tudtam mit mondani arra a kérdésere, hogy holnap milyen szendvicset kérsz? A felvágottak ára is az egekben van lassan, ki tudja mi van benne, érdemesebb talán egy szelet húst tenni bele. Most volt itthon egy kis sült tarja, krumplit már nem ehetnék mellé, gondoltam legyen szendvics. És az a jó ebben a receptben, hogy mindenki azt tesz bele amit szeret, ha pedig egy kicsit megmelegítjük majdnem olyan mint egy jó burger. Lássuk a receptet:

Hozzávalók:
1 zsemle
1 szelet sült hús
1 szelet sajt
kechup
mustár
saláta és bármilyen zöldség amit szeretünk

Elkészítés:
A zsemlét vágjuk ketté és tegyük bele a hozzávalókat. A húst érdemes előtte megmelegíteni, majd a kész szendvicset is tegyük be a mikróba fél percre, hogy átmelegedjen. És már lehet is enni! Jó étvágyat!

2016. március 16., szerda

sajtos pogácsa

Sziasztok!

A sajtos pogácsa klasszikus süti, de mindenki nagyon szeretni. Mérete lehet kicsi vagy nagy jó útitárs. Ezt a receptet anyukámtól örököltem, mindig beválik. Most nagyobbakra szaggattam, mert útravalónak készült, de bátran variálhatjátok a méretet.

Hozzávalók:
60 dkg lisz
1 kis doboz tejföl
1 cs élesztő
1 rama
2 teáskanál só
20 dkg sajt
2 db tojás
2 dl tej

Elkészítés:
Megfuttatjuk a tejben az élesztőt közben a ramat a lisztel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez az élesztőt a tejfölt, az egyik tojást és egy tojássárgáját, sót valamint egy kis sajtot. Könnyű lágy tésztát kell kapnunk, melyet 1 órán át meleg helyen pihentetünk, közben kétszer áthajtogatjuk. A kész tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, megkenjük tojás fehérjével és megszórjuk sajttal. 190 fokos sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Frissen a legjobb!Jó étvágyat.

2016. március 14., hétfő

Nyuszipopó torta

Sziasztok!

Közeledik a Húsvét, minden tele van kis nyuszikkal. Gondoltam erre az alkalomra dukál egy tematikus torta, de a kis pofiját nehéz kivitelezni. ekkor bukkantam erre a szellemes képre, gondoltam megvalósítom, és irtó cuki lett. Mindenkinek ajánlom, igen könnyű elkészíteni és mégis látványos, és mosolyt csal az ember arcára. A töltelék teljesen szabadon választható, de ajánlatos vaníliás piskótában gondolkodni, és nem árt, ha megy a kókuszhoz is. Én most tejszínes krémet készítettem, de ha teszünk bele egy kis sózatlan mogyorót darabokra vágva akkor lehet raffaello torta is :)

Hozzávalók (piskóta):
6 tojás
6 ek liszt
6 ek cukor
1/2 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor

Hozzávalók (krém):
250 ml Hulala
500 ml tej
1 cs tejszínes puding (de lehet vaníliás is)
cukor
kókuszreszelék

Elkészítés:
A piskóta elkészítése a szokásos módon zajlik csak a forma más. Mivel nem akartam több ezer forintot költeni egy félgömb alakú tortaformára kitaláltam hogy is lehetne ezt megoldani. A megoldás nagyon egyszerű, tésztaszűrő. A sütőpapírt összegyűrte és bevizeztem, így nagyon szépen bele tudtam simítani a formába, a szűrőt pedig rátettem egy tortaformára, hogy ne boruljon el. A lábai és a farkinca elkészítéshez a tésztából 3 muffin formába is tettem tésztát, a többit pedig a sütőpapírral bélelt formába tettem, majd megsütöttem. Míg kihűl a piskóta, elkészítem a pudingot, és állandó  kevergetés közben kihűtöm, felverem a tejszínhabot és összekeverem a hideg pudinggal. A piskótát 3 részre vágom, megtöltöm a krém egy részével, majd az egészet bevonom krémmel. Két muffit helyezek alulra, egyet pedig a kettő közé fentebb. Ezeket is bevonom a krémmel, majd az egészet megszórom kókuszreszelékkel. A talpára fondanból csináltam mancsot, de színes papírból is vághatunk rá. Az eredeti képen kartonból fület is tettek hozzá, de nekem nem hiányzott. A mellette lévő fű a maradék krém zöldre festve, de földet is tehetünk mellé mely úgy készül  mint a vakondtúrás tortánál. Jó étvágyat!


2016. március 5., szombat

ehető zöldséges kert

Sziasztok!

Heston Blumenthal munkásságát csodáltam néhány hétig, és olyan inspirálóan vegyíti a tudományt a főzéssel, hogy az valami bámulatos. Az Ő ihletése alapján készült ez a kis zöldséges kert, nem mondom, hogy egyszerű volt, de több hét agyalás után sikerült megvalósítani. Nyilván a "föld" elkészítése okozta a legnagyobb fejtörést, hisz a többi csak némi kézügyességet igényelt. Az alapot, vagyis a pürét ízlés szerint készíthetjük, lehet akár krumplipüré vagy répapüré, én egy zelleres krumplipürét választottam. A zöldségek lehetnek baby zöldségek is pl. cukkini vagy padlizsán, de azokat nagyon nehéz beszerezni, ezért maradtam az egyszerűbb zöldségeknél.  Lássuk a receptet!

Hozzávalók(püré)
1 kg krumpli
1 kisebb fej zeller
vaj
tej

Hozzávalók  (föld):
4 ek zsemlemorzsa
4 ek szárított gomba
2 tojásos kakaós piskóta sósan! (2 tojás, 1 ek liszt, 1 ek cukrozatlan kakaópor, 1 csipet só)

Hozzávalók (zöldség)
1 kisebb fej karfiol
1 kisebb fej brokkoli
5-6 db baby répa

Elkészítés:
A "földet" ajánlatos korábban elkészíteni, hogy ezzel ne kelljen az összeállításkor bajlódni. 2 tojásból piskótát sütök, annyi különbséggel, hogy cukort nem teszek bele, csak egy csipet sót. A piskótát hagyom kihűlni, addig a zsemlemorzsát aranybarnára pirítom. A gombát a zsemlemorzsát és a piskótát egy tálba teszem és botmixerrel porrá őrlöm, nem baj ha nem tökéletes. Megspékelhetjük egy kis fekete olívabogyóval, amit apróra vágva hozzá adhatjuk a keverékhez, A krumplit és a zellert meghámozom, majd bő sós vízben megfőzöm, vajjal és tejjel összetöröm, akár csak a krumplipürét. A répát, a brokkolit és a karfiolt megfőzöm. Egy tepsibe vagy tálba helyezem a pürét, majd megszórom a "földdel", ezután beleszúrom a főtt zöldségeket. Én még tettem rá néhány salátát, de akár ehető virágokkal is feldobhatjuk. Egy kerti partin remek ehető dísz, és nem is olyan bonyolult. Jó étvágyat!

2016. március 4., péntek

vakondtúrás torta

Sziasztok!

Kicsiny lányom kedvence a banán, ezért szülinapja alkalmából milyen más tortát is készíthetnék, mintsem banánosat. Így jutott eszembe ez a kedves kis vakondtúrás torta is, ráadásul kezdőknek is ajánlom, mert nem egy bonyolult és drága sütemény. Lássuk hát a receptet.

Hozzávalók (piskóta):
6 tojás
6 ek cukor
5 ek liszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
1/2 csomag sütőpor
6 ek víz

Hozzávalók (töltelék):
4 db banán
0,5 l Hulala
80 g csokoládé (elhagyható)

Elkészítés:
A hat tojásból piskótát készítünk, a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a kakaóport, a sütőport és a vizet, majd ezt is habosra keverjük. A sárgájához hozzáadjuk a lisztet és óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
Ha kihűlt a piskóta tetejére késsel rajzolunk egy kört a szélétől 1-2 cm peremet hagyva (én egy kistányért tettem a közepére ezt vágtam körül), és kb 2 cm mélyen szedjük ki a piskótát, ezt tegyük félre. A kivájt lyukba helyezzük a kettévágott banánokat, majd a kemény habbá vert tejszínhabot rátesszük kis dombot formálva (az apróra vágott csokoládét a tejszínhabba forgatjuk). A tejszínhab kupacot megszórjuk az előzőleg kiszedett piskóta darabokkal, így kapjuk meg a vakondtúrást. A tetejébe én egy kis vakondot tettem és a halmot virágokkal és katicával díszítettem, de mindenki saját tetszése szerint formálhatja. Jó étvágyat!

2016. március 1., kedd

Lekváros bukta

Sziasztok!

Mai receptem egy igazán klasszikus ,,sütemény". Réges régi recept, nagyanyáink is szerették, könnyen kézbe fogható, bárhová magunkkal vihetjük, és semmi extra nem kell hozzá. Lássuk a receptet.

Hozzávalók:
1/2 csomag élesztő
2 dl tej
50 dkg liszt
8 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só
3 ek cukor
lekvár

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk egy kicsit pihenni. Közben egy tálba tesszük a lisztet, cukrot és sót. A közepébe mélyedés készítünk ide tesszük a puha vajat a tojást és a megfuttatott élesztőt, majd egy könnyű egynemű tésztát gyúrunk belőle. A tálat letakarjuk és meleg helyen kelesztjük egy fél órát, majd lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk, a közepébe lekvárt teszünk (lehetőleg valami masszívat pl őszanyáink féle szilvalekvárt, vagy hitlerszalonnát). A két oldalát kicsit behajtjuk és feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és még 20 percig kelesztjük. Megkenjük tojással és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. Jó étvágyat!