2025. április 18., péntek

Töltött tyúk

 Sziasztok!

Húsvéti kedvenc ételem receptje következik. Igazi kuriózum, nehéz elkészíteni, sok gyakorlást igényel, de én egyszerűen imádom. Ha magát a tyúk nyúzást nem is, de a tölteléket próbáljátok ki, amikor töltött csirkecombot készítetek. Nagymamám csak a tölteléket jól kizsírozott, zsemlemorzsázott őzgerinc formában süti készre, ez a megoldás is nagyon finom.

Hozzávalók

1 jó öreg tyúk (élve)
25 főtt tojás
8 nyers tojás
füstölt paraszt sonka 
füstölt kolbász
petrezselyem zöld

bors
delikát
őrölt szegfűszeg
1 nagy ek liszt
6 szelet füstölt szalonna


Elkészítés:

A tyúkot levágjuk, a nyaka bőrénél betoljuk a bicikli pumpát és óvatosan felfújjuk, közben maszírozzuk, hogy felváljon a bőr, amikor kész elkötjük a nyakát. Leforrázzuk, óvatosan megkopasztjuk, gázrózsán kicsit megperzseljük. Levágjuk a fejét, a lábát, felnyitjuk a hasüreget, kiszedjük a belső tartalmat. Szépen a hártyák mentén elkezdjük kibontani a combot, amikor kifordult levágjuk. Ügyesek a késsel rácsapva elvágják a csont végét, gyengébbeknek lehet metszőollóval. Szépen a hátán és mellkasán végighaladunk, a szárnyat a tövénél óvatosan kivágjuk. Szebben nem tudom leírni, majd egyik éven készítek videót. Érdemes két embernek csinálni. 

Elkészítjük a tölteléket. A 25 főtt tojást megpucoljuk, felszeljük és egy nagy tálba tesszük. Hozzá adjuk a nyers tojásokat, az apróra vágott sonkát (ízlés szerint kb 10 dkg) és az apróra vágott kolbászt (kb fél szál), sót, borsot, delikátot és egy kevés szegfűszeget, valamint egy kevés finomra vágott petrezselyem zöldet. Óvatosan kézzel összekeverjük, hogy ne törjön össze a tojás. A tölteléknek kicsit sósnak kell lennie, mert a tojás még felszívja. Egy nagy fazékba (amibe belefér a tyúk) felteszünk vizet forrni. A tyúkbőrt a nyakánál összevarrjuk (szükség esetén az egyéb elszakadt helyeken), majd megtöltjük a töltelékkel és összevarrjuk. Laposra töltsük, mert össze fog ugrani. A forró vízbe tesszük és 10 percig főzzük. Közben egy tepsire teszünk 3 szelet szalonnát, erre fektetjük a főtt tyúkot, majd a tetejére tesszük a maradék szalonnát. A szárnya végét  és a lábát alufóliával betekerhetjük, hogy nem süljön túl. 160 fokos sütőben 1,5-2 órát sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni és utána szeletelhetjük. Jó étvágyat!






2025. március 23., vasárnap

Töltött káposzta (Nyírlugosi)

 Sziasztok!


Ahány ház annyi féle töltött káposzta. Ez a változat az, ahogy mi szeretjük, ahogy szeretett nagymamám készítette.

Hozzávalók:

1 nagy fej lapos káposzta
2 közepes fej hagyma
60 dkg zsírosabb sertéshús
30 dkg rizs
só 
bors
pirospaprika
2 evőkanás sűrített paradicsom
2 ek zsír

Elkészítés:

Egy jó nagy fazékban amibe belefér a káposzta vizet forralunk. Teszünk bele sót és egy kevés ecetet. A káposzta torzsáját kivágjuk és a lobogó vízbe tesszük. Folyamatosan szedjük le a leveleit, ami kész van hideg vízbe tesszük. A nagyobb leveleknek kivágjuk az erét és félbevágjuk. Addig ismételjük ameddig el nem fogy a káposzta. A nagyon apró leveleket amit nem lehet megtölteni azokat összevágjuk apró káposztának. Ha nem túl jó a káposzta akkor ebben a párolt állapotában érdemes lefagyasztani, utána sokkal kezelhetőbb lesz a káposzta.

A húst nagyon apró kockákra vágjuk (szigorúan nem daráljuk). A zsírosabb hús azért kell, hogy ízesebb legyen. A hagymát kis kockára vágjuk, zsíron üvegesre pirítjuk, a végén hozzá tesszük a paprikát sót és borsot. A rizst két -három léről átmossuk. A hagymás zsírt hozzá adjuk a húshoz, jól összekeverjük, majd hozzá adjuk a rizst is. Alaposan összekeverjük, kóstoljuk. Akkor jó ha sósnak és borsosnak érezzük.

Egy nagy fazekat kikenünk zsírral, majd rávágjuk az apró káposzta felét. A káposztát megtöltjük a töltelékkel. Minél kisebb annál jobb (az asszony ügyességét dicséri a kis káposzta). a kis levelet a bal tenyerünkre fektetjük teszünk bele egy kis tölteléket, majd felcsavarjuk a kisujjunk felé. A tetejét bedugdossuk ügyelve arra, hogy az illesztést tömjük először. Szépen sorba beletesszük a fazékba. A tetejét is megszórjuk az apró káposztával.

A káposztákat annyi vízzel öntjük fel, hogy jól ellepje, sózzuk borsozzuk egy kicsit és teszünk rá egy kisebb fedőt, hogy a káposzták főzés közben ne jöjjenek fel. Felfövéstől számított 25 percig főzzük. A sűrített paradicsomot összekeverjük 3-4 dl vízzel és ezt is ráöntjük a káposztára. Ezzel további tíz percig főzzük. Ezután a levet leöntjük róla, tálaláskor mellé kínáljuk.