2016. február 10., szerda

kenyérlángos

Sziasztok!

A mai recept egy olyan étel, amely vásárokon, szabadtéri rendezvényeken gyakran látunk és szívesen fogyasztjuk. Tény ami tény sütőben egy ici-picit más az íze mint kemencében sütve, de az eredmény így is remek. Másik előnye, hogy jól kézbe fogható, így utazás közben  is könnyen fogyasztható. A kenyérlángost nevezhetnénk a magyarok pizzájának is, hisz feltétje szabadon választható. Én most a klasszikus füstölt szalonnás, kolbászos hagymás változatot készítettem, de tehetünk rá bacont, kukoricát, vagy amit csak szeretnénk. A recept egy nagy gáztepsihez van méretezve. Íme a recept!

Hozzávalók (tészta):
35 dkg liszt
25 dkg élesztő
1 dl tej
1 csipet cukor
1 tk só
kb. 1 dl meleg víz

Hozzávalók (feltét):
25 dkg tejföl
2 gerezd fokhagyma

bors
15 dkg füstölt szalonna
1/2 szál száraz kolbász
2 közepes fej vöröshagyma
10 dkg sajt

Elkészítés (tészta):
A tejet egy csipet cukorral meglangyosítom és beleteszem az élesztőt, hagyom felfutni. A lisztet elkeverem a sóval, hozzáöntöm az élesztőt és egy kis meleg vizet (lisztje válogatja mennyit vesz fel). Addig dagasztom míg egy viszonylag kemény és rugalmas tésztát kapok. Dédanyám szerint akkor jó a kenyér tészta, ha felveszem a kezembe, fejjel lefelé fordítom és csak egy kicsit ereszkedik meg. A kész tésztát lefedem és meleg helyen 20 percig kelesztem.

Elkészítés (feltét):
Míg a tészta pihen addig elkészíthetjük a feltétet. A szalonnát felkockázom és egy serpenyőben kisütöm a zsírját. A tejfölt elkeverjük sóval, borssal és zúzott fokhagymával. A kolbászt és a hagymát tetszés szerinti darabokra vágjuk.

Ha megkelt a tészta lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk és kiolajozott kilisztezett tepsibe helyezzük. Megkenjük a tejföllel, majd ráhelyezzük a kolbász, hagyma és szalonna darabokat, végül
megszórjuk reszelt sajttal. Ebben a formában még hagyjuk 20 percet kelni, majd előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt pirosra sütjük. Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése