2015. december 18., péntek

mézes kalács

Sziasztok!

A karácsony közeledtével mindenkinél előkerül a mézeskalács recept témája. Remek dísze a karácsony fának, és gyerekkel együtt is élvezetes készíteni, a díszítés pedig külön kreatív feladat.  Arról nem is beszélve, hogy nagyon sokáig eláll, így ha megmarad az sem jelent gondot. Hozzávalói minden háztartásban megtalálhatók, a kiszúrók beszerzése pedig nem nagy beruházás (de szerintem ez is minden háztartás alap felszereltsége :) ) Maga a recept nagyon régi (idestova 25 éve ezt sütjük), óvodai recept, ami azért fontos mert milliószor össze lehet gyúrni a tésztát, így gyerekekkel is készíthető, kisütés után ha egy napot pihentetjük még finomabb lesz. Díszítési tippem, hogy a mázat tegyük több kis tálkába és némi ételfestékkel feldobhatjuk a kis kalácsokat. Íme a recept! (a csésze nem az angol cup mértékegység, én egy 2 dl-es csészét szoktam használni.)

Hozzávalók: 
4 csésze liszt
1 csésze zsír
1 csésze porcukor
 ½  csésze méz
 3 egész tojás
 2 kávéskanál szódabikarbóna
 őrölt fahéj ízlés szerint
 őrölt szegfűszeg ízlés szerint

 Elkészítés:
A tésztát összeállítjuk, elnyújtjuk, és kiszaggatjuk, majd sütjük. A tetejét sütés előtt tojássárgájával megkenjük.

Cukormáz:
felverünk egy tojásfehérjét, majd belekavarunk 25 dkg porcukrot és fél citrom levét (üveges citromlé is jó). A habot nylonzsákba töltjük és a sarkát, egy picit kilyukasztjuk és a kihűlt sütiket díszítjük.

Tipp: Ne egy napon süssük a mézeskalácsot és díszítsük is, hagyjunk időt a pihenésre is. A dekorálásba vonjuk bele az egész családot (nem csak azért, mert hamarabb készen leszünk, hanem azért is, mert ez remek okot ad az együttlétre és beszélgetésre).
Jó szórakozást és Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése