2016. január 14., csütörtök

pita

Sziasztok!

A gyrost mindenki szereti, de bolti pitát nem mindig kapni, és valljuk be nem is az igazi. Kicsit idő igényes, de higyjétek el megéri! Egyszerű kenyér tésztáról lévén szó, nem kell hozzá túl sok minden. Lássuk hát a receptet.

Hozzávalók:
40 dkg liszt
8g élesztő
kb. 2,5 dl meleg víz
1 tk cukor
1 tk só

Elkészítés:

Sima kelt tészta, szóval 2 dl meleg vízbe keverjünk bele a cukrot és futtassuk meg benne az élesztőt. A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá az élesztőt. Gyúrjuk össze, és ha kell adjunk még hozzá vizet. Egy könnyű, lágy tésztának kell lennie. 10 perc múlva oldalról hajtsuk be középre míg körbe nem érünk. Ezt 3x ismételjük. Meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Ha jól megkelt kb. 6 db golyót formázunk belőle, majd lisztezett deszkán kb. fél cm vastag 10 cm átmérőjű lapokat nyújtunk belőle. Ha vékonyabbra nyújtjuk, akkor a tészta vékony lesz és töltés közben könnyebben kiszakad. Hagyjuk még egy kicsit kelni míg a sütőt nagyon forróra legalább 250 fokra melegítsük elő, hagyjuk benne a tepsit is. A pitákat a forró tepsibe helyezzük és lehetőleg oda tesszük a sütőben ahol a hő keletkezeik (az én gázsütőm esetében alulra). Hozzávetőleg 10 perc alatt megsül (akkor már jó, ha úgy néz ki mint egy kicsit leeresztett labda). Arra ügyeljünk, hogy ne süssük túl, mert akkor megkeményedik és törni fog. A kész pitákat alufóliával és egy konyharuhával lefedve pihentetjük. Mindenki kedve szerint töltheti hússal, zöldségekkel. Az eredmény magáért beszél. Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése