2020. április 13., hétfő

Boeuf bourguignon

Sziasztok!

Egyik kedvenc marha receptemet hozom most el nektek, mely ugyan igényel előkészületet, de nagyon finom és laktatós. Mellé york shire pudingot terveztem, de azzal még kísérleteznem kell :D
Lássuk hát a receptet!

Hozzávalók:
15 dkg kolozsvári szalonna
1,5 kg marhahús
1 szál répa
2 nagyfej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 pohár vörösbor
1 ek paradicsompüré
2-3 pohár húsleves
25 dkg gomba
2 ek vaj
1 ek olaj

fűszerek

Elkészítés:
A húst vágd nagyobb kockákra és alaposan szárítsd meg.
Vágd le a szalonna bőrét, kockázd fel és 1,3 l vízben kb 10 percig főzd, majd csepegtesd le és szárítsd meg, majd egy serpenyőben pirítsd aranybarnára. Ebben a zsiradékban pirítsd meg a húsok minden oldalát. Mielőtt a zsiradékba teszed töröld alaposan szárazra.
Szeleteld fel a répát és egy fej vöröshagymát, majd a zsiradékban pirítsd meg a zöldségeket is.
A húst és a szalonnát tedd egy tepsibe szórd meg lisztel sóval és borssal, rázd össze és tedd 220 fokos sütőbe 4 percre, majd vedd ki és rázd meg újra az edény tartalmát, majd újabb 4 perc a sütőbe. Ezután öntsd a bort a tepsibe és annyi húsleveslét, hogy ellepje. Tedd bele a fokhagymát egy babérlevelet és a paradicsompürét, majd fedd le. 160 fokos sütőben süsd 2,5-3 órát.
A gombákat negyedekbe vágjuk. a vajon és az olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzátesszük a gombákat. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen egyszerre sok gomba az edényben, mert levet ereszt és akkor nem tud megpirulni. A végén enyhén sózd.
Mivel én nem szeretem a gombát, ezért külön tálaltam, de ízlés szerint a raguba is keverhető.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése