Sziasztok!
Heston Blumenthal munkásságát csodáltam néhány hétig, és olyan inspirálóan vegyíti a tudományt a főzéssel, hogy az valami bámulatos. Az Ő ihletése alapján készült ez a kis zöldséges kert, nem mondom, hogy egyszerű volt, de több hét agyalás után sikerült megvalósítani. Nyilván a "föld" elkészítése okozta a legnagyobb fejtörést, hisz a többi csak némi kézügyességet igényelt. Az alapot, vagyis a pürét ízlés szerint készíthetjük, lehet akár krumplipüré vagy répapüré, én egy zelleres krumplipürét választottam. A zöldségek lehetnek baby zöldségek is pl. cukkini vagy padlizsán, de azokat nagyon nehéz beszerezni, ezért maradtam az egyszerűbb zöldségeknél. Lássuk a receptet!
Hozzávalók(püré)
1 kg krumpli
1 kisebb fej zeller
vaj
tej
Hozzávalók (föld):
4 ek zsemlemorzsa
4 ek szárított gomba
2 tojásos kakaós piskóta sósan! (2 tojás, 1 ek liszt, 1 ek cukrozatlan kakaópor, 1 csipet só)
Hozzávalók (zöldség)
1 kisebb fej karfiol
1 kisebb fej brokkoli
5-6 db baby répa
Elkészítés:
A "földet" ajánlatos korábban elkészíteni, hogy ezzel ne kelljen az összeállításkor bajlódni. 2 tojásból piskótát sütök, annyi különbséggel, hogy cukort nem teszek bele, csak egy csipet sót. A piskótát hagyom kihűlni, addig a zsemlemorzsát aranybarnára pirítom. A gombát a zsemlemorzsát és a piskótát egy tálba teszem és botmixerrel porrá őrlöm, nem baj ha nem tökéletes. Megspékelhetjük egy kis fekete olívabogyóval, amit apróra vágva hozzá adhatjuk a keverékhez, A krumplit és a zellert meghámozom, majd bő sós vízben megfőzöm, vajjal és tejjel összetöröm, akár csak a krumplipürét. A répát, a brokkolit és a karfiolt megfőzöm. Egy tepsibe vagy tálba helyezem a pürét, majd megszórom a "földdel", ezután beleszúrom a főtt zöldségeket. Én még tettem rá néhány salátát, de akár ehető virágokkal is feldobhatjuk. Egy kerti partin remek ehető dísz, és nem is olyan bonyolult. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése