2016. március 1., kedd

Lekváros bukta

Sziasztok!

Mai receptem egy igazán klasszikus ,,sütemény". Réges régi recept, nagyanyáink is szerették, könnyen kézbe fogható, bárhová magunkkal vihetjük, és semmi extra nem kell hozzá. Lássuk a receptet.

Hozzávalók:
1/2 csomag élesztő
2 dl tej
50 dkg liszt
8 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só
3 ek cukor
lekvár

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk egy kicsit pihenni. Közben egy tálba tesszük a lisztet, cukrot és sót. A közepébe mélyedés készítünk ide tesszük a puha vajat a tojást és a megfuttatott élesztőt, majd egy könnyű egynemű tésztát gyúrunk belőle. A tálat letakarjuk és meleg helyen kelesztjük egy fél órát, majd lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk, a közepébe lekvárt teszünk (lehetőleg valami masszívat pl őszanyáink féle szilvalekvárt, vagy hitlerszalonnát). A két oldalát kicsit behajtjuk és feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és még 20 percig kelesztjük. Megkenjük tojással és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése