2016. február 21., vasárnap

házi hamburger

Sziasztok!

A sok esős nap után végre a hét végére jó idő lett, így ki akartuk használni a lehetőséget, hogy kint süssünk a szabadban. Szembe jött velem egy házi puffancs recept is, kapva kapva az alkalmon hamburgert készítettünk, az eredmény pedig fantasztikus lett. Nem is kell sok dolog hozzá és többé nem vágyunk majd a bolti vackokra. Rossz idő esetén a húst egy nagy serpenyőben is megsüthetjük. Íme a recept:

Hozzávalók (kb 9 bucihoz)
60 dkg liszt
2 ek cukor
1 tk só
4 dkg olaj
10 dkg natúr joghurt vagy tejföl
1 tojás
2 dkg élesztő
2 dl tej
1 tojás a kenéshez

Hozzávalók (hús)
1 kg darált hús
2 tojás
zsemlemorzsa
2 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma
worchester szósz
2 tk mustár
2 tk kechup

bors

Elkészítés (buci):
A tejet meglangyosítjuk teszünk bele egy csipet cukrot és megfuttatjuk benne az élesztőt. Egy tálba tesszük a hozzávalókat és addig dagasztjuk míg egy szép homogén könnyű tésztát kapunk. A tésztát lefedjük és fél óra alatt meleg helyen megkel, majd lisztezett deszkára borítjuk és 9 egyforma darabra vágjuk. Gömböket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és még fél órát kelesztjük. Fél óra elteltével egy tojással megkenjük (esetleg megszórhatjuk egy kevés szezámmaggal). 180 fokos sütőben kb 18-20 perc alatt barnára sütjük.

Elkészítés (hús):
A hozzávalókat egy tálban alaposan elkeverjük, annyi zsemlemorzsát teszünk hozzá, hogy jól formázható legyen a hús. A fokhagymát és a hagymát is fokhagymanyomón szoktam áttörni, mert ha kis kockára vágjuk akkor sütés közben megég és megkeseredik, viszont az íze szükséges a húsba. Kezeink között megformázzuk a húspogácsákat, arra azonban számítsunk, hogy sütés közben csökken az átmérője. Az én tippem a megformázáshoz egy tejfölös vödör teteje. Folpackkal kibélelem, belenyomkodom a húst és szép kerek egyforma húsokat kapok, a fólia pedig segít kivenni a formából. Meleg, de nem túl forró serpenyőben, vagy tárcsán oldalanként 5-10 perc alatt megsütjük.

Hogy mivel tesszük teljessé a hamburgert az már csak rajtunk múlik, tehetünk bele sajtot, paradicsomot, paprikát, hagymát, kechupot, mustárt, majonézt, ki mit szeret. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése