2016. február 17., szerda

pizza v pizzás csiga

Sziasztok!

Mindenki szereti a pizzát kortól nemtől függetlenül, ám sokan rendelik azt. Szeretném bebizonyítani, hogy nem is olyan bonyolult azt elkészíteni, és időben sem sokkal több, mint megvárni, míg becsengetnek vele. Nyilván ára is kedvezőbb, és a gyerekeket is bevonhatjuk a készítésbe akik nagyon fogják élvezni, hogy maguk kreálhatják meg saját vacsorájukat. Továbbá néhány maradék étel elfogyasztására is alkalmas, hiszen rátépkedhetjük a maradék sült csirkét, vagy rátehetjük a maradék milánói húst is. Az alap recept egyébként Ági barátnőmtől gyűjtöttem be, mert az Övé mindig nagyon finom. Íme a recept!

Hozzávalók (kb két nagyobb pizzához)
50 dkg liszt
fél ek cukor
fél ek só
10 g élesztő
0,5 dl olaj
1 dl tej
1,5 dl víz (kb)

Hozzávalók (paradicsomos szósz):              vagy      Hozzávalók (fokhagymás tejföl):
200 g paradicsom püré                                               250 g tejföl
1 kisebb fej vöröshagyma                                          2-3 gerezd fokhagyma
olaj                                                                            só
só                                                                              bors
bors                                                                           majoranna
majoranna                                                                  oregano              
oregáno                                                                      kakukkfű
kakukkfű

Elkészítés (tészta)
A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, só élesztő) egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat és egy könnyű, lágy tésztát gyúrunk belőle. A titok nyitja, mint minden kelt tésztának, hogy jól dagasszuk ki a tésztát. Megfelezzük a tésztát, lisztezett deszkára tesszük, kicsit megkenjük olajjal. Egy tiszta kendővel letakarjuk és fél órát pihentetjük.

Míg a tészta kel addig elkészítjük a szószt. A tejfölnél könnyebb dolgunk van, mert csak belenyomjuk a fokhagymát és ízlés szerint ízesítjük. A paradicsimmal is tehetünk így, de én a hagymát apróra vágom, kis olajon üvegesre pirítom, majd hozzáadom a paradicsomot és a fűszereket.

Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk, megkenjünk a szósszal, majd a feltétek és a sajt. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a széle és az alja is szépen megpirult.

Én csigának készítettem. A tésztát téglalap alakúra nyújtom, majd mint a sima pizzát megkenem és ráteszem a feltéteket, majd feltekerem és 1 cm-es szeletekre vágom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megszórom sajttal és az előzőekben leírt módon megsütöm. Ilyenkor plusz szósszal kínálom.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése