2016. február 15., hétfő

képviselő fánk

Sziasztok!

Nagy családi kedvenc a képviselő fánk, melyet mindig sógornőm készít, de ellestem tőle a titkot és megosztom veletek is. Az égetett tészta nem a legkönnyebb, de az eredmény mindent kárpótol. A titok nyitja a kikeverésben van. Akinek van ehhez használatos robotgépe annak könnyű dolga lesz, de akinek nincs, annak érdemes férfierőt is segítségül hívni. A recept Horváth Ilona szakácskönyvéből való. Elkészítés szigorúan sertészsírral, mert másképpen nem működik. Én még annyit változtattam a recepten, hogy egy picinyke cukrot is teszek bele, de a "Nagy könyv" nem írja. Íme a recept.

Hozzávalók (tészta):
20 dkg liszt
10 dkg zsír (igen, jól olvassa mindenki)
5 egész tojás
2 dl víz
csipet só

Hozzávalók (töltelék):
5 tojás
6 dl tej
10 dkg liszt
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
250 ml Hulala

Elkészítés (tészta):
Egy magasabb falú fazékban tegyük fel a két dl vizet a tűzhelyre. Adjuk hozzá a csipet sót és a zsírt. Amikor felforr a víz öntsük bele az összes lisztet egyszerre. Egy fakanállal addig keverjük, amíg össze nem áll a tészta (ez pár perc). A tojásokat egyenként keverjük a meleg tésztához. Amikor elkezdjük hozzákeverni a tojást a tészta rögtön szét fog esni darabjaira, de ne adjuk fel, keverjük kitartóan. Vegyünk egy tepsit, kenjük ki a zsírral és kis gombóckákat formázzunk rá a tésztából. Sütés előtt a képviselőfánkoknak egy órát kell pihenniük. Ezt követően 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig süssük. Ez alatt TILOS kinyitni a sütő ajtaját! 15-20 percnyi sütés után még 5 percig csendesebb tűznél, ropogósra sütjük.

Elkészítés (krém):
A tojásfehérjéket habüstben a cukor kétharmadával gőz felett kemény habbá verjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét forrni tesszük a vaníliával. A tojássárgákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel, hozzáadjuk a forró tejet és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lett, hogy a lábas aljától elválik. Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, könnyedén a tojáshabot.

A kihűlt  fánkokat kettévágjuk, az alját megtöltjük a krémmel, majd teszünk rá tejszínhabot, végül a tetejét.
Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése