2015. október 30., péntek

Pite tészta avagy habos mákos

Sziasztok!

A mai téma a klasszikus angol pite tésztája, melyet természetesen nem csak annak lehet felhasználni. Én ezt a tésztát választottam a habos mákos süteményem elkészítéséhez. Vannak olyan napjai az embernek, amikor semmi nem jön össze, na a tegnapi napom pont ilyen volt. A süti finom lett, de nem szép. Az angol pite kb. annyiban tér el a már korábban emlegetett zsíros tésztától, hogy vaj van benne mint zsiradék.  Lássuk a receptet:

Tészta:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojássárgája
0,5 csomag sütőpor
2 ek tej

Töltelék:
30 dkg darált mák
30 dkg reszelt alma
10 dkg cukor
1 citrom héja
3 dl tej
mazsola

Tetejére
4 tojás fehérje
3 ek porcukor
A kenéshez tészta

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzá dolgozzuk a vajat. Amikor elkeveredett akkor hozzádolgozzuk a tojást, majd ha szükséges akkor a tejet. Könnyen gyúrható lágy tésztát kell kapjuk, és igyekezzünk vele gyorsan dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon. A kész tésztát folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük, míg elkészül a mák.
A töltelék hozzávalóit egy lábasba tesszük és megfőzzük. Az alma azért kell bele, hogy lazítsa a mákot, az íze szinte teljesen eltűnik.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kizsírozott kilisztezett tepsibe helyezzük. Megkenjük baracklekvárral, majd erre kerül a mákos töltelék. A netán aggodalmaink lennének, hogy elázna a tészta, szórhatunk erre is egy kis búzadarát. A tojások fehérjét gőz fölött kemény habbá verjük a porcukorral, majd a mákos réteg tetejére tesszük. Közepes hőfokon kb 40 percig sütjük.
Az enyém tipikusan ronda, de finom! J

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése