Sziasztok!
A mai téma a klasszikus angol pite tésztája, melyet
természetesen nem csak annak lehet felhasználni. Én ezt a tésztát választottam
a habos mákos süteményem elkészítéséhez. Vannak olyan napjai az embernek,
amikor semmi nem jön össze, na a tegnapi napom pont ilyen volt. A süti finom
lett, de nem szép. Az angol pite kb. annyiban tér el a már korábban emlegetett
zsíros tésztától, hogy vaj van benne mint zsiradék. Lássuk a receptet:
Tészta:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojássárgája
0,5 csomag sütőpor
2 ek tej
Töltelék:
30 dkg darált mák
30 dkg reszelt alma
10 dkg cukor
1 citrom héja
3 dl tej
mazsola
Tetejére
4 tojás fehérje
3 ek porcukor
A kenéshez tészta
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük,
majd hozzá dolgozzuk a vajat. Amikor elkeveredett akkor hozzádolgozzuk a
tojást, majd ha szükséges akkor a tejet. Könnyen gyúrható lágy tésztát kell
kapjuk, és igyekezzünk vele gyorsan dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg
nagyon. A kész tésztát folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük, míg elkészül a
mák.
A töltelék hozzávalóit egy lábasba
tesszük és megfőzzük. Az alma azért kell bele, hogy lazítsa a mákot, az íze
szinte teljesen eltűnik.
A tésztát lisztezett deszkán
kinyújtjuk, majd kizsírozott kilisztezett tepsibe helyezzük. Megkenjük
baracklekvárral, majd erre kerül a mákos töltelék. A netán aggodalmaink
lennének, hogy elázna a tészta, szórhatunk erre is egy kis búzadarát. A tojások
fehérjét gőz fölött kemény habbá verjük a porcukorral, majd a mákos réteg
tetejére tesszük. Közepes hőfokon kb 40 percig sütjük.
Az enyém tipikusan ronda, de finom! J
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése