2015. október 30., péntek

Majonéz

Sziasztok!
A rakott tésztánál emlegettem a francia salátát, és ha már így eszembe jutott gondoltam csinálok is egy adagot. Igazán ebben a bejegyzésben nem is maga a saláta a lényeg, hanem a majonéz. Az emberek nagy része a boltban vásárolja a különböző márkájúakat, de én sokkal jobban szeretem a házit (lehet azért, mert szinte mindig ezt ettem). Az előállításához sem különleges eszközre, se speciális alapanyagra nincs szükség vagy bot mixerrel, vagy turmixgéppel készítem. Elsőre a bot mixert javaslom, mert jobban látszik, mennyi olaj kell még hozzá. Íme a recept:
Hozzávalók:
1 tojás
1kk mustár
1 kis fehér bors (de tökéletesen megteszi a fekete is, csak esztétikai szempont)
1 kis só
1 csipet cukor
1 pár csepp citromlé
olaj amennyit felvesz
Elkészítés:
A hozzávalókat az olaj kivételével egy tálba tesszük és a turmixszal, vagy a bot mixerrel elkezdjük habosítani. Vékony sugárban, lassanként adjuk hozzá az olajt addig, amíg sűrű állagú nem lesz. Arra ügyeljünk, hogy egyszerre ne kerüljön bele sok olaj és jól keverjük bele. Közben kóstoljuk meg kell-e még bele valamilyen fűszer.  3-4 perc és már ehetjük is a friss majonézt (mindenféle tartósítószer nélkül), a saját ízlésünknek megfelelően. Kikeverhetjük kézzel is, de ahhoz elég nagy karizom kell, bár egy ekkora kalóriatartalmú étel elfogyasztása előtt kell a mozgás. :)
Tipp: Diétásabb napjaimon könnyített majonézzel készítem az ilyen salátákat. Annak a receptje annyi, hogy a tejfölbe keverjük a fűszereket, így nem lesz benne sem tojás sem nagy mennyiségű olaj ezért kalória tartalma jóval alacsonyabb, de az íze majdnem olyan, mint ha tatármártással készíteném.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése