2015. október 30., péntek

Dubarry szelet

Sziasztok!

Csak azért, hogy ne mindig a sütésről és az édességről legyen szó most egy remek fogást mutatotk be. Minden nagy séf azt mondja, szezonális zöldségekkel dolgozzunk. Általában idény jelleggel olcsóbbak, de ezt egyre kevésbé tapasztaljuk. A karfiol most mondhatni szezonális zöldség, ezért esett erre a választásom. Receptválasztásom pedig azért a dubarry szerelt, hogy szegény karfiolból ne mindig rántott karfiol, vagy neagyisten rakott karfiol legyen. Meg hát ugye nehéz rostban gazdag étrendet folytatni, főleg akkor, ha az ember húsimádó, vagy ha a gyerek netán nem nagyon szereti a zöldségeket. Ezt a receptet elsősorban neki ajánlom, de természetesen mindenki próbálja ki, mert nagyon ízletes és tápláló. 
Lássuk a receptet!
Hozzávalók:
1,5 kg sertés karaj (de lehet comb vagy akár csirkemell is)
1 kis fej karfiol
1 nagyobb fej hagyma 
2 ek liszt
2 ek vaj
bors
szerecsendió
5-10 dkg reszelt sajt (az már ízlés kérdése, hogy trappista vagy másfajta)

Az elkészítés pedig a következő:
A karfiolt rózsáira szedem majd lobogó sós vízben puhára főzöm. Ha kihűlt még kisebb darabokra szedem.
A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, majd ízlés szerint fűszerezzük. A klopfoláshoz egy ötlet: vágjunk egy nagyobb darab folpackot és közte klopfoljuk ki a húst, így nem fognak a kis cafatok mindenfelé repülni és kicsit kevesebb kosszal jár.
A befűszerezett hús egy serpenyőben pirosra sütöm, majd egy nagy tepsibe fektetem őket.
A hagymát nagyom apró kockára vágom, majd 2 evőkanál VAJon (nem margarin, nem rama hanem márkázott van) üvegesre párolom (imádom a vajon párolt hagyma illatát, az valami mesés), majd beleteszem a lisztet és folyamatos kevergetés mellett arany barnára pirítom. Ha megpirult kb 3-4 dl tejjel felöntöm és állandó kevergetés közben mártás sűrűségűre főzöm, közben sóval borssal és szerecsendióval ízesítem.
A kész mártást ráöntöm a karfiolra és jól elkeverem. Ezt a karfiolos egyveleget ráöntöm a húsokra és megszórom reszelt sajttal.
Eredetileg csak a húsokra kell ráhalmozni a mártást, de én szeretem plusz köretként a plusz karfiolt. 
Ezt a szépséget betoljuk a sütőbe és rápirítjuk a sajtot.
Általában rizzsel tálalom, de a köret már szabadon választható! 
És íme a kész étel:
Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése