Sziasztok!
A téli idő beköszöntével jól esik meginni egy-egy bögre forró italt, és mi is lehetne más amit ilyenkor fogyasztunk, mint a forralt bor, mely fahéjas ízével már a közelgő karácsonyra emlékeztet. Ki-ki saját ízlése szerint készíti, én most megosztom veletek saját receptem. Óvatosan kell vele bánni, mert itatja magát, aztán hamar megárthat, ezért hogy még könnyedebb legyen én egy kis teával (1/3 tea 2/3 bor arányban) szoktam lazítani. A tea ízléstől függ, leginkább a fahéjas szilvát javasolnám. Még egy pár szót a borválasztásról. Fehér vagy vörös borból is készülhet, de minden esetben azt javasolnám, hogy mindenki olyan borból készítse amit önnön magában is szívesen elfogyasztana, hisz csak jó alapanyagból lesz jó végeredmény. De ebben az esetben, mivel fűszerezni fogjuk, a kicsit silányabb minőségű borból sem lesz rossza a végeredmény, de semmit ne bízzunk a véletlenre! Személy szerint a Nagy-Szögedi pincészetet ajánlom, melyet megtaláltok a Görömbölyi pincesor 9 szám alatt, és akkor garantál a siker! :)
Hozzávalók:
2 l bor
1 l tea ízlés szerint elkészítve
1 rúd fahéj
5-6 szem szegfűszeg
4-5 szem boróka bogyó
1 csipet szerecsendió
1 csipet gyömbér
2 ek méz
fél citrom szeletelve
(esetleg cukor)
Elkészítés:
A hozzávalókat beletesszük egy nagy fazékba és lassú tűzön összemelegítjük. Fontos, hogy ne forraljuk fel!
Tipp: Készítsük el előző este, majd másnap melegítsük többször át. Minél többet áll és melegedik, annál jobban kiadja az ízét mind a bornak mint a fűszereknek!
Tea helyett használhatunk almalevet is, de feldobhatjuk akár gyümölcsökkel is (és itt ne csak almára és narancsra gondoljuk, lehet akár szedret vagy cseresznyét is beletenni)
Fogyasszátok egészséggel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése