Sziasztok!
Ismét egy nagyon alap tésztával jelentkezem, amely nem más, mint dédanyáink zsíros tésztája, ami sok sütemény alapja, mondhatni a magyarok pitéje. Ez az a sütemény, amely hamar elkészül és hozzávalói is mindig megtalálhatók egy háztartásban. Szezonális gyümölcsökkel kombinálva, mindig ízletes finomságok készíthetünk pillanatok alatt. Megszórhatjuk meggyel, reszelt almával, de akár lekvárral is megkenhetjük, vagy dióval, mákkal töltve kis kifliket készíthetünk. A sós süteményeket kedvelők számára is van egy jó hírem! Mint a kelt tésztát ebből is varázsolhatunk sós finomságokat, például juhtúróval töltött kis kosárkákat. A variációknak csak a képzelet szab határt. Az én választásom most a meggyes rácsora esett, mert a férjem nagyon szereti és vendégségbe készülve a házigazda is megjegyezte, milyen régen is evett igazán jó meggyes pitét.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg cukor
0.5 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 db tojás
2 ek tejföl
13 dkg disznózsír
2 marék búzadara
ízlés szerint magozott meggy
Elkészítés:
A lisztet összekeverem a cukrokkal egy csipet sóval és a sütőporral majd beledolgozom a zsírt. Amikor ez megvan a lisztes elegye közepébe mélyedést csinálok és beleteszem a tojást és a tejfölt. A közepétől kevergetve szépen összedolgozom. Ha túl keménynek éreznénk a tésztát további tejföl hozzáadásával lágyíthatunk rajta, addig dolgozzuk míg egy közepes keménységű tésztát nem kapunk.
Ha ezzel megvagyunk, egy tepsit kizsírozunk és lisztezünk, majd a tészta 2/3-át lisztezett nyújtódeszkán a tepsi méretére nyújtjuk. A tetejét meghintjük egy kis lisztel, majd a nyújtófára lazán feltekerjük, hogy könnyedén bele tudjuk helyezni a tepsibe. Az ujjainkkal a tésztát elegyengetjük, majd megszórjuk búzadarával (azért, mert ez felszívja a gyümölcsből kifolyó nedvességet és így nem ázik el a tészta alja), majd rászórjuk a meggyet. Ha nagyon leveses a gyümölcs, amit rá szeretnénk rakni érdemes a tésztát előtte „vakon” megsütni, ami az jelenti, hogy a kinyújtott tésztára hőálló alufóliát teszünk majd ráöntünk száraz babot és így sütjük 10-15 percig közepes hőfokon. Ez is azt a célt szolgálja, hogy a nedvesség ne áztassa át a tészta alját és az is megsüljön. Az így kapott tésztára kell ráhelyezni a gyümölcsöt, majd a maradék tésztából hosszú csíkokat gyúrunk, és keresztben rárakjuk a tetejére, majd sütőben arany barnára sütjük. Sütési ideje függ a sütőtől, a feltéttől valamint attól, hogy vakon sütöttük-e a lapot. Nyilván utóbbi esetben kevesebb ideig kell sütni, felső sütéssel. Mivel a tészta nem túl vastag nem kell neki sok idő.
A kész sütit felszeljük és porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat és jó sütést!
Ui.: Képet sajnos most nem tudok mellékelni, mert mire-e bejegyzés megszületett a süteménynek már hűlt helye volt :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése