2015. október 30., péntek

Nyújtható fondant

Üdv ismét!

Ha az alapokat boncolgatjuk, akkor nem maradhat ki a fondat sem. Gyakran néztem a tévében a Torták Ásza című műsort, csodálattal töltött el milyen mesés dolgokat lehet ebből az anyagból készíteni, de a boltokban nem láttam ilyet, hisz nagyon kis városban laktam, ahol még néha alap dolgokat sem tudtam beszerezni, nem hogy fondant. Egyik hajnalon megkattantam (ahogy a férjem szokta mondani) és mignont sütöttem, amely bevonatához fondán kell (nem összetévesztendő a kettő, a fondán nem nyújtható és formázható, csak sütik, pl eszterházy torta és puncs torta bevonására alkalmas) feldobta a youtube a gyúrható fondant videóját. Nagy lelkesen neki is estem a megnézéshez, ami után tudatosult bennem, hogy ez így nem is olyan nehéz és nem is kell hozzá drága vagy különleges alapanyag sem. Így másnak nekiveselkedtem és el is készítettem. Mivel nagyon izgatta a fantáziámat a használat, kapóra jött a szüleim házassági évfordulója amire tortát sütöttem és már ki is próbálhattam. Nagyon jól tudtam vele dolgozni, bár az első bevonatom nagyon vékony lett. Következő alkalommal jobb és jobb lett. Annyi tippet még adnék hozzá, hogy ha szakad akkor még porcukor kell hozzá, ha pedig törik akkor még egy kis vaj. Kukoricakeményítő híján vanília pudingot használtam a tapadás elkerülésére, lévén az is az csak egy kis aromával. Nagyon sokáig eláll a hűtőben, így színes fondant mindíg van itthon ha kell valamire egy kis extra díszítés. Az egyik kis fondant nem lett jól becsomagolva és nagyon megkeményedett. Féltem, hogy mehet is a kukába, de nem! Van remény és megmenthető. Annyit kell vele csinálni, hogy vajas kézzel kis darabokban át kell gyúrni. Érdemes többször kinyújtani keményítő nélkül, csak azért, hogy az összeállt cukordarabkák szétporladjanak. 
A recept és a videó megtalálható itt:
https://www.youtube.com/watch?v=KuUCtpLQxKA
Egy-két kép a vele készült tortákról:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése