Sziasztok!
A mai csoda az alapokat követve a kelt tészta, mely nagyon sokrétűen felhasználható. Volt a hűtőben egy élesztő, aminek rövid időn belül lejár a szavatossága, ezért mielőbb fel kellett használnom. Nekiálltam kutatni, mit is készítsek és amikor szembejött a kakaós csiga receptje eszembe jutott milyen régen is ettem. Remek étel akár reggelire egy jó pohár tejjel, vagy napközben, ha nem jut idő rendesen enni, ezt fogja az ember és már mehet is.
Az alap recept:
60 dkg liszt
20 dkg cukor
10 dkg vaj
1 tojás
1 élesztő
2 dl tej
egy csipet só
Elkészítés:
Az élesztőt a tejben megfuttatjuk egy csipet cukorral. A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük, majd beledolgozzuk a vajat. Hozzágyúrjuk a tojást és az élesztős tejet, és addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Ezt az összeállt lágy, de könnyű tésztát lefedjük egy tiszta konyharuhával és meleg helyen fél órán át kelesztjük, ezalatt a duplájára nő.

A kelt tésztát aztán tetszés szerint ízesíthetjük, kinyújtva megkenjük vajjal és cukrozott kakaóval meghintve felcsavarva csinálhatunk belőle kakaós csigát, vagy fahéjjal megszórva fahéjas csigát. De ebből a tésztából lehet briós, vagy akár némi fahéjjal citromhéjjal és mazsolával fonott kalács is. Nem csak édes de sós finomságok alapja is, kapros túróval töltve sós batyut, virslis tésztát. A variációknak csak a képzelet szab határt!



Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése