Sziasztok!
Bevásárlás során igyekszik az ember akciós dolgokat vásárolni, ezért előfordul, hogy az alapanyag adja a vacsora ötletet. Ez most is így alakul, akciós volt a káposzta így jött az ötlet, csináljunk gyrost. Két módszerrel lehet a húst elkészíteni, ha nincs sok ideje az embernek, akkor csíkokra vágva meg lehet serpenyőben sütni, de így eléggé kiszárad a hús. Ha a gyors éttermekéhez hasonlót akarsz készíteni akkor ez a módszer a legjobb.
Hozzávalók:
1,5 kg sertéshús (lehetőleg zsírosabb hús pl tarja)
Fűszerek (ízlés szerint só, bors delikát majoranna, oregano, fokhagyma)
zsír
Elkészítés
Kb. 2 cm vastag szeletekre vágom a húst befűszerezem. A jobb íz elérése érdekében a fűszerkeverékbe egy nagy evőkanál sertészsírt is keverünk megolvasztva. A hússzeleteket egymásra helyezem egy mély tepsiben és a sütőbe teszem kb 160 fokra, hozzávetőleg 1,5 órát sütöm. Közben kb 20 percenként a legalsó szelet húst a tetejére teszem, ezzel tudom legjobban imitálni azt ami nagy hústömbökkel történik a gyros sütőknél. A megsültek a szeletek akkor egy vágódeszkára kiszedem és 1 cm vastag csíkokra vágom és visszateszem a levével a sütővel. A hús magába szívja a pecsenyelét és megpirul, így ízes szaftos és ropogós lesz.
A gyros mit sem ér pite nélkül így azt is készítettem, de nem azt a típust amibe tölteni lehet, hanem inkább egy arab kenyérféle. Ha vékonyabbra nyújtjuk akkor tortilla lapként is működik.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1,5 tk sütőpor
1 tk só
20 ml olaj
kevés tej
Elkészítés:
A hozzávalókból egy keményebb állagú tésztát gyúrunk, majd hagyjuk pihenni. A tésztát nyolc részre osztjuk, kinyújtjuk, majd forró száraz serpenyőben megsütjük. Fontos, hogy még melegen alufóliával takarjuk le, hogy puha és hajlítható maradjon.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése