Sziasztok!
Disznóvágás után a kisütött zsír alján marad olyan tepertő morzsa, amely tökéletes alapja a tepertős pogácsának, és mivel már hetek óta ehettem volna el jött az idő arra, hogy meg is süssem. Mivel a nagy pogácsát szeretem, így két tepsiben sütve nem is olyan feladat igényes, csak a hajtogatás miatt lett időigényes. Lássuk a receptet!
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl tej
1 kis pohár tejföl
1 élesztő
1 tojás
só
30 dkg tepertő
1 ek ecet
1 tojás a tetjére
Elkészítés:
A tejet megmelegítjük és megfuttatjuk benne az élesztőt egy csipet cukor társaságában. A lisztet egy tálba tesszük és a tejföllel a tojással a sóval és a megfuttatott élesztővel lágy tésztát gyúrunk, és hagyjuk 20 percet kelni. A ledarált tepertőt ledaráljuk és összekeverjük egy ek. ecettel, ne aggódj nem fog érződni az ízén, de ettől még inkább könnyebb lesz a tészta, ezzel fogjuk megkenni a tésztát. A megkelt tésztát kinyújtjuk, majd megkenjük a tepertővel, ezután két oldalát behajtunk és feltekerjük, hagyjuk pihenni fél órát. Ezt ismételjük, míg el nem fogy a krém. Az utolsó kelesztés után 1,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk, figyeljünk arra, hogy a lehető legkevesebb legyen a hulladék. A megmaradt tésztát újra összegyúrva, kis kelesztés után szintén kiszaggatjuk. Tepsibe helyezve megvagdossuk a tetejét, megkenjük a felvert tojással, közepes lángon 15-30 perc (mérettől függően) megsütjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése